Kup bilet on-line

Nasze zwierzęta « powrót

Wykaz gatunków / Ssaki

PANTERA ŚNIEŻNA

łac. Panthera uncia             ang. Snow Leopard

WYSTĘPOWANIE

Azja Środkowa, od Rosji aż po Nepal.

ŚRODOWISKO

Góry wysokie.

POŻYWIENIE

Mięsożerca. Poluje głównie na górskie ssaki kopytne (koziorożce, markury, dziki, nahury, tary, piżmowce), świstaki, ptaki i małe kręgowce, czasem zwierzęta gospodarskie (bydło, drób).

CHARAKTERYSTYKA

Długość ciała (bez ogona) 86 – 125 cm, długość ogona 80 – 105 cm, masa ciała 22 – 52 kg.

Samice są mniejsze i lżejsze od samców.

Krępe, dość krótkie łapy i długi, gruby ogon. Futro długie i gęste. Na białokremowej lub szarawej na grzbiecie i białej na brzuchu sierści widnieją czarne lub ciemnobrunatne rozetki i plamy. Gęste futro, zapewniające zwierzęciu ciepło i doskonały kamuflaż, dzięki któremu w swoim naturalnym środowisku pozostaje niemal niewidoczny.

ZACHOWANIE

Aktywny w ciągu dnia oraz o zmierzchu.

W poszukiwaniu zdobyczy przemierza terytorium łowieckie po stałych ścieżkach. Jest bardzo czujny i ostrożny. Żyje samotnie, jedynie w okresie godowym obserwowany bywa w parach.

Po ciąży trwającej 90 – 100 dni rodzą się 2 – 3, rzadko 5 młodych. Z matką przebywają do 1 roku, a dojrzałość płciową osiągają w wieku 2 lat. Młode rodzą się w jaskiniach lub szczelinach skalnych, które są wyściełane sierścią matki.

WARTO WIEDZIEĆ

Najpotężniejszy drapieżnik skalistych gór Ałtaju. Należy jednocześnie do najbardziej tajemniczych i nieuchwytnych, a w związku z tym także najsłabiej poznanych gatunków zwierząt.

Zaobserwowanie pantery w jej naturalnym środowisku jest bardzo trudne, dlatego często bywa przez lokalne społeczności nazywana Duchem Gór.

Inna nazwa to: irbis śnieżny, lampart śnieżny, uncja.

Irbis jest ściśle powiązany z tygrysem, obydwa gatunki rozdzieliły się około 2 miliony lat temu.

Cętkowany wzór sierści jest unikalny dla każdego osobnika.

STATUS I OCHRONA

Kategoria VU (Vulnerable) na Czerwonej Liście IUCN – gatunek zagrożony wyginięciem. Objęty konwencją CITES.

Zagrożony wyginięciem głównie z powodu kłusownictwa dla futra i kości używanych w medycynie chińskiej, nielegalnego handlu, zmian klimatu, utraty siedlisk i bazy pokarmowej, konfliktów z człowiekiem. Szacuje się, że na wolności pozostało ok. 4000 osobników.

Irbisy prezentowane w ZOO Płock to para Basira i Dexter oraz bracia - bliźnięta urodzone w 2021 roku - Buba i Espero.

Nasze zwierzęta / Wykaz gatunków / SsakiNasze zwierzęta / Wykaz gatunków / SsakiNasze zwierzęta / Wykaz gatunków / SsakiNasze zwierzęta / Wykaz gatunków / Ssaki
 

^ do góry